Divatfotózás egykor és most | Modellfotózás Anno № II

Divatfotózás egykor és most, modell és divat fotók | Fotóalbum és modellalbum, fénykép albumok

Divatfotózás egykor és most. Ma már természetesnek vesszük a divatmagazinok gyönyörű képeit, pedig nem volt ez mindig így. Lássunk egy kis divatfotó történelmet a harmincas évektől napjainkig.

divatfotózás egykor és most 1

Divatfotózás egykor és most. A divatfotózás létrejöttében sok körülmény szerepet játszott, elsősorban a fényképészet technológiájának kellett egy bizonyos mértékű fejlettséget elérnie, amire az 1900-as évek környékén került sor. Megsokszorozódott a negatívok színérzékenysége, megnövekedett a fényerő és a fényérzékenység, ezáltal pedig sokkal jobb minőségű képeket lehetett készíteni. Ekkor jelentek meg az első tekercsfilmek és a fényképezőgép ekkor vált le az állványról, ennek következményeként pedig a fényképészek munkája nagyban megkönnyebbült, már nem kellett hozzá olyan fokú precízség, szabadabban lehetett mozogniuk a gépekkel.

Divatfotózás egykor és most. Ezek a fejlesztések lehetőséget adtak a fotográfusoknak, hogy eddig elképzelhetetlen megközelítésekből dolgozzanak, aminek eredményeként pedig megváltozott a képek témavilága és látásmódja is. Az egyik legnagyobb újítás mindezek hatására az volt, hogy a modellek kikerültek a steril műtermekből, és a szabadban fotózták őket, ami egy sor újabb problémát vetett fel. A fény hiánya sokszor okozott problémát, amire a megoldást, a ’20-as években szabadalmaztatott “villanó lámpa” adta, mely a mai modern vaku előfutára volt. Ám még ekkor is nagyon kevés magazin foglalkoztatott divatfotósokat, csak egy-egy címlap erejéig kérték fel őket, a ruhák illusztrálása a divatrajzolók feladata volt, akik művészi értékű munkákat hoztak létre, melyeken -a fekete-fehér fotókkal ellentétben- tökéletesen megjelentek a színek, formák, textúrák. A ’30-as évek közepén azonban először a Kodak, majd az Agfa piacra dobott színes filmjeinek köszönhetően villámgyorsan elterjedt a színes fotografálás, és elsöpörte a divatillusztrátorok korát.

Divatfotózás egykor és most. Beindult a divatfotózás. Ezek után egyre több fotós fordult a divatfotózás felé, mígnem az ’50-es években különvált a reklám és a divatfotózás, illetve ekkor terjedt el a kisebb sajtóorgánumok körében is a divatfotó, hazánkban is ebben az évtizedben jelentek meg az első ilyen jellegű képek. A reklámfotók pedig életre hívták a pontosabban és tökéletesebben megalkotott képeket, ezért a fotográfus mellett kezdtek megjelenni a fodrászok, sminkesek, akik speciális műfajjá alakították át a divatfotózást. Ez a tendencia a tengerentúlon volt hangsúlyosabb, az európai művészek sokkal szabadabban dolgozhattak, ezért munkáik sokkal eredetibbek és ezáltal maradandóbbak voltak.

divatfotózás egykor és most 2

Divatfotózás egykor és most. A ’70-es évek szexuális forradalmában a divatfotózás is jelentős szerepet vállalt, a kor ünnepelt fotósa, Helmut Newton volt, akit a fotográfia rossz fiújának is neveztek. Szenvedélyesen imádta a nőket.

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

One comment

  1. Blendemanus

    Fotómúzeum | Segítsen többet megtudni a képről!

    Régi fotóink között számos olyan található, amelynek szereplői, s a felvétel készítésének körülményei ma már ismeretlenek. Cégünk történészekkel együtt kutatja e fotográfiák hátterét, s most a széles közvélemény segítségét is kérjük e munkához.

    Az alábbi képeken olyan szereplők is láthatók, akiknek kiléte számunkra ismeretlen. Kérjük, segítsen azonosítani a fotókon látható személyeket, eseményeket, helyszíneket, esetleg a kép készítésének körülményeit.

    2013. december 11. szerda at 22:27

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>