Modellfotózás beauty sorozatok | Speciális színtónusok № IV

Modellfotózás beauty fotóstúdió, műtermi fotózás | Modellalbum, divatalbum

Modellfotózás beauty sorozatok. Nehéz elképzelni, hogyan fejlődött volna a modern divat és reklámszakma a fényképészet nélkül. Semmilyen más médium nem képes a látvány ilyen kristálytiszta ábrázolására miközben a néző felé valami egészen másfajta információt közvetít.
Ritkán fordul elő, hogy egy portré állásfoglalás nélkül, egyszerűen csak megörökíti egy ember arcát. Általában azért készül, hogy megismerjük az ábrázolt személy reakcióját, vagy egyszerűen csak mondani akar az illetőről valamit. Ezért aztán meg kell találnunk a helyes arányt a valósághű ábrázolás és a szubjektív kifejezésmód között. Ahhoz, hogy az estleges vonakodó alanyból a legjobb képet hozhassuk ki, nagyon gyakran nem is fényképésznek, inkább pszichológusnak kell lennünk.
A fentieket szem előtt tartva készítjük el műtermi fotósorozatát, portfólióját egyéni igényeihez igazodva.

modellfotózás beauty fotózás modellalbum 1

Modellfotózás beauty sorozatok. Beauty világítás, beauty fotózás és beauty-dish. Relatíve egyszerű, és nagyon meghatározott világítás, mely a modellel szemben komoly igényeket támaszt. Ipari szszabványnak minősülő „setup”, szűk kivágású, a reklámfotó igényeit tekintve pedig nagy felbontású arckép-mellkép. Az arcbőr, az arcvonások és az arc által sugárzott „atmoszféra”, azaz a modell lénye és arcmimikája komoly szerepet kap.
A beauty-fotózás kreatív csapatmunka, a siker nem egyedül a modellé, vagy a fotósé, nem a sminkesé vagy a fodrászé. Egyedül a csapaté! A jó csapatban nincs sztár, csa eredményorientált alázatos „munkás”. A sikerhez minden résztvevőnek (fotó, arc, smink, haj, styling) a legjobbat kell adnia a tehetségéből.
A Beauty kinek készül? A kozmetikai ipar és a magazinvilág igényli. A termékeladásról szól az „image”-n keresztül. Az ismert kozmetikai cégek szeretnék a beauty-fotó által termékeiket közelebb hozni a vevőhöz. A termék általában a szépségápoláshoz kapcsolódik, illetve a kevésbé erős színű dekorkozmetikumok közül kerül ki. Beauty-fotózásnál igyekszünk a modell arcából, a ráncokat lágyítva, a legjobb világítással, a „legszebb arcot” kihozni. Ezért sokan inkább a speciális világítástechnikára értik a beauty-t és az igényes portréfotózásban, vagy címlapfotózásban egyaránt használják ezeket a bekészítési és felvételi módszereket.

Modellfotózás beauty fotók: [1] [2] [3]

Everling Csaba | fotográfus
+36 30/952 69 47

7 comments

 1. Blendemanus

  Beauty sorozatok | Beauty képek készítése

  Ez a kategória a női szépséget mutatja be, legfőképpen az arc fotózásán keresztül. Harmóniát, idilliséget mutatnak be közeli felvételeken keresztül.

  Kiemelten fontos ebben az esetben a smines és a profi fodrász jelenléte, ugyanis többféle haj és smink kompozícióval fotózzuk a hölgyeket. Ebben az esetben sem kell feltétlenül igénybe venni fotóstúdiót, egy nyári hangulat, vagy szép őszi táj, esetleg egy havas mező kiváló hátteret szolgáltat.

  Valahol keveredik a divat kategóriával, itt is szép látványt nyújt egy szép ékszer, gyöngyök az arcon. A világítás megválasztása kritikus, hiszen más eredményt ad egy szórt fénnyel bevilágított fotó, mint egy erős, kemény fénnyel készült fénykép.

  2012. június 28. csütörtök at 11:58

 2. Blendemanus

  Beauty sorozatok | Beauty világítás, beauty fotózás és beauty-dish

  Relatíve egyszerű, és nagyon meghatározott világítás, mely a modellel szemben komoly igényeket támaszt. Ipari szszabványnak minősülő „setup”, szűk kivágású, a reklámfotó igényeit tekintve pedig nagyfelbontású arckép-mellkép. Az arcbőr, az arcvonások és az arc által sugárzott „atmoszféra”, azaz a modell lénye és arcmimikája komoly szerepet kap. Ezért érdemes néhány mondattal a „beauty” alanyáról, a női modellről, és annak ideális tulajdonságairól megemlékeznünk. A modelleknek alaptulajdonsága a szépség és a testi arányosság, e nélkül szóba sem állnak velük az ügynökségek, a fotósok. A sikeres munkához – elsősorban külföldön – persze ennél jóval többre van szükség: profizmusra és szakmai alázatra.

  A beauty fotózásra az ideális kor 16-25 év között van, mert az arcbőr ekkor van a legjobb állapotban. A kozmetikai cégek célcsoportja persze nem első sorban a tini korosztály, de reklámcélra egyszerűbb egy fiatal, feszes bőrű modellt idősebbre sminkelni, mint fordítva dolgozni. A modellnek akkor van jó esélye beauty munkára, ha szép, tiszta, foltmentes a bőre, fehér a foga és vékony a testalkata. A gyors sikerhez viszont több belső tulajdonság is szükséges: erős de kellemes egyéniség, türelem, belső indítatás, pozitív és egyéni kisugárzás, gyors felfogóképesség a munka gördülékenysége végett. A test és a lélek egyensúlyban tartása, alapvető tényezője a sikeres modellmunkának, ezért a helyes táplálkozási szokások és a napi szintű testformáló edzés erősen ajánlott. Ne kelljen a stábnak azzal bajlódnia, hogy 20 évesen már lóg az izom a testen és heti szinten változik a testsúlya, hajszíne.

  Ha valaki komolyan akarja űzni ezt a szakmát, nem csak „címlaplányban” gondolkodik, vagy celeb-pótpályának tekinti a modellkedést, akkor profi módon törődjön külsejével, lelkivilágával, és a kor előrehaladásával. Az arcformáról csak annyit, hogy ideális esetben szimmetrikus, de ez a valóságban ritka. Az ajak telt, ápolt, nem cserepes és egyforma vastag. A beauty-fotózásnál az arcbőr tulajdonságai sorsdöntők, a jó arcbőr minden modell számára alapvető. Ezért fontos a folyamatos tisztítás, ápolás. A zsír, kosz és szőr nem oda való, és nem a sminkes dolga eltávolítani! Természetesen a haj ápolására is ügyelni kell.

  2012. június 28. csütörtök at 12:04

 3. Blendemanus

  Beauty sorozatok | Módszerek

  Portrékivágás, többnyire csupasz bőr, csupasz felsőtest. Igény szerint bekészített, vagy egyszerűen hátrafésült haj. Koncentráció az előnyös arcformára, a szemekre (szép, világos szemszín és nyitott szemek) és a szájra (ideális esettben érzéki, telt és nem penge formájú). Figyeljünk a határozott vonalakra, kontúrokra. A szempilla nem lóghat be a szemfehérje elé. A szájfény nem lyukaszthatja ki a bőrfelületet az ajkakon. Az egyes lámpák fényteljesítményeire tehát fokozottan ügyelnünk kell!

  A pózolás, vagy fejtartás attól függ, hogy a modell arcára, szemére vagy szájára koncentrálunk, mivel ez határozza meg a felvétel szögét, azaz a nézőpontot. Ha modellünk lefelé dönti fejét, tágul a szemnyílása, ha megemeli, akkor csukódik. A nyitott száj formája szemből ideális. A szép fogak bemutatása is cél lehet. Ilyenkor kissé nyitva marad a száj, a világítás szemből történik, hogy ne legyenek árnyékban a fogak. A modell nem tart szemkontaktust a nézővel, ha illusztrációról van szó. Termékhirdetésnél viszont a pozitív azonulás miatt a „kamerába nézés” feltétel.

  2012. június 28. csütörtök at 12:05

 4. Blendemanus

  Beauty sorozatok | Sminkkontroll

  Beauty fotózásnál nagy a teher a sminkesen. Tökéletes és egyben kreatív sminket kell készítenie. Minőség szempontjából a fotográfusnak ellenőriznie kell az elkészült sminket, mert így el tudja kerülni a fölösleges utómunkát. Elsősorban a tónusazonosságra kell figyelnie: a nyak-felsőtest ne legyen sötétebb, mint az arc. A szemgödör alapozása takarja ki teljesen a „szemkarikákat”. A fül alatti nyakrészen legyen egyenletesen elosztva a smink. Sajnos sokszor foltos marad ez a terület! A haj kontúrjáig terjedjen a smink, kis átmenettel. A haj és szemöldök ne legyen „alapozós”. Az arcban semmiféle kósza hajnak nincs helye, mert fölösleges és költséges utómunkát okoz. A szemöldök a felvétel előtt legyen „befésülve”, a szempilla ne lógjon be a szem elé, hanem álljon szép ívben fölfelé és lefelé. A száj sminkjénél a szép, egyenletes, ívelt és éles kontúrra figyeljünk, ami egészen a száj sarkáig tartson. Sokan pont ezt a fontos részletet hagyják ki. A kicserepesedett vagy hámló ajakbőrt le kell ápolni rúzsozás előtt. A bőr szennyezését, fekete foltokat célszerű smink előtt eltávolítani.

  2012. június 28. csütörtök at 12:07

 5. Blendemanus

  Beauty sorozatok | Utómunka

  Bármennyire igyekszünk munkánkhoz a „tökéletes” bőrű modellt kiválasztani, az utómunkára mindig szükség lesz. A retussal csökkentjük a ráncok kontrasztját, illetve eltüntetjük az anyajegyeket, pattanásokat, hegeket, a szem alatti „karikákat”. A száj egyenletességét kiigazítjuk. Retusnál fontos cél a természetes hatás, ezért ne maszatoljunk! A bőr maradjon bőr, azaz legyen textúra rajta és ne legyen „gumibaba” hatása. Sokszor a kevesebb a több, és a „gumibaba” kinézetet, azaz a porcelánretust nem is veszik át a megrendelők. Hiszen mégiscsak az élő, szép bőr üzenetét hordozza a reklámfotó.

  A sápadt arc arisztokratikusnak, de kissé hűvösnek és megközelítetlennek tűnik. A beauty-fotózásnál ez „trendy” és eme hatás elérése, célja a felvételnek. A „grillcsirke”, „szolibarna” bőrtónus egy másik műfajba tartozik. A sápadt arcbőr látványát felvételnél nem tudjuk előállítani, mivel az egész felvételünk színkorrektségét befolyásolná ez. Ezért a Photoshop „Channel Mixer”-éhez folyamodunk. Kis gyakorlással hamar rájön az ambiciózus fotográfus, mitől kapunk életszerű „fehér” bőrt, amelyik nem tűnik piszkosnak, „szürkének”.

  2012. június 28. csütörtök at 12:10

 6. Blendemanus

  Beauty sorozatok | A beauty-fotózás kreatív csapatmunka

  A siker nem egyedül a modellé, vagy a fotósé, nem a sminkesé vagy a fodrászé. Egyedül a csapaté! A jó csapatban nincs sztár, csa eredményorientált alázatos „munkás”. A sikerhez minden résztvevőnek (fotó, arc, smink, haj, styling) a legjobbat kell adnia a tehetségéből. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fotós a világítástechnikáért és a fotótechnikáért is felel. Vannak ugyanis „celeb-fotósok”, akik csak az exponálógombot ismerik a fotográfiából, viszont önmaguk celebek. A világítást, a fényképezőgépet és gyakran a modellt is igazi fotósok állítják be, akiknek a műtermében dolgoznak, ők pedig csak a kioldógomb megnyomását végzik el. Nevükkel viszont fémjelzik a munkát, melyet el sem végeztek…

  2012. június 28. csütörtök at 12:12

 7. Blendemanus

  Modellfotózás | Kreatív modell fotók | Modell portfólió készítés | Portfólió készítés | Divatfotózás | Image fotózás | Divatmodell | Portfólió fotózás | Modellportfóliók | Modellalbum | Setcard | Szett-kártyák | Modellfotós | Divatfotózás | Kreatív divat fotók | Divat portfólió készítés | Divatfotók | Divatportfóliók | Divatalbum | Divatfotós | Fotó produkció | Műtermi fotók készítése | Műterem | Fotó műterem | Műtermi fotózás | Fotós | Sminkes | Stylist

  2012. augusztus 11. szombat at 11:38

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>